Kennel madam blå

socialiserings perioden

Den sociale periode

Socialiserings perioden er fra hvalpen er 3 - 12 uger gammel, det er den vigtigste del af hvalpens liv. Det er her hvalpen lærer at være et socialt individ der kan begås andre mennesker og dyr med respekt. Hvalpen skal lære at omgås voskne mennesker, børn, hvalpe, og andre dyr, ligesom den skal opleve ting som : cykler, biler, støvsugere, motionsløbere ovs. 

Når hvalpen som voksen hund sættes overfor nye situationer, vil den prøve at matche de nye oplevelser med de oplevelser den kan huske fra socialiseringsperioden. En dårlig oplevelse kan således præge resten af hvalpens liv, mens en god oplevelse vil give hvalpen en positiv tilgang til den nye situation. Hvis hvalpen kender til sine omgivelser og lærer at ting og indvider ikke er farlige, vil den som voksen blive en rolig og afbalanceret hund.

Ejerens ansvar i socialiceringsperioden

Den danske lovgivning siger at hvalpe må sælges fra de er 8 uger gamle. De fleste nye hundeejere får derfor en 8 ugers hvalp med hjem. Så længe hvalpen er i opdrætterens varetægt, skal denne sikre hvalpene en fysisk og mentalt god opvækst, herunder en god prægning. Det er dog vigtigt at huske at socialiceringsperioden først slutter i 12 ugers alderen. Hvad hvalpen lærer frem til 12 ugers alderen er noget den aldrig glemmer.

Man har som ny hundeejer ansvaret for at lære den nye hundehvalp alt om den verden den fremover skal leve i. Det drejer sig om alt fra naboens hund og kat til bussen nede på hovedgaden.

Det er en udbredt misforståelse, at tro at hvalpen kan blive syg, hvis tages ud før den er færdig med hele sit vaccinationsprogram. Hvalpe fra gennemvaccinerede tæver skal vaccineres i 8 og 12 ugers alderen, mens hvalpe fra ikke vaccinerede tæver vaccineres i 8,12,16 ugers alderen. Er du i tvivl så spør din dyrlæge.

Hvalpene bør i denne periode lærer at i blive renlige, ligesom den bør vænnes til at gå i snor. Forskere har fundet ud af at hvalpen  helst vil sætte sin urin og afføring på sammen type underlag som de gjorde i 8,5 ugers aldere. Hvis hvalpen således urinerer på græs, vil den fremover fortrække græs når den skal på toilettet. Her har du som ejer muglighed for at påvirke din hund i en positiv retning.

Det er også vigtigt at vænne hvalpen til daglige/ugentlige øre-, klo- og pelspleje. Socialiseringsperioden er det bedste tidspunkt at lære hvalpen almen opdragelse og hjemmets regler. De gode og dårlige vaner hvalpen lærer, vil den huske resten af livet.

Hvalpen skal dagligt have nogle få, nye oplevelser. På den måde fordøjer den bedst alle de nye indtryk. En hund der ikke er socialiseret vil blive angst og aggressiv, idet den ikke er tryg ved de ting der foregår omkring den. For hvalpe der er opvokset på landet er det da f.esk. meget vigtigt at de lære byens lyde og liv at kende.

Det er også meget vigtigt at vænne hvalpen til at være alene hjemme. Dette gøres ved at forlade hjemmet i kort tid af gangen, herefter kan du så øge den tid hvor hunden skal være alene hjemme, så den til slut lærer at være alene hjemme 4-8 timer dagligt. Lad være ned at lave store farvel- eller velkomst-cermonier, idet dette gør hvalpen endnu mere ked af det. Der er stor forskel på hvor længe de forskellige hunderacer kan være alene hjemme.

Der findes mange hunderacer der er glade for børn. For at få en rigtig god børnehund, er det dog vigtigt at lære hunden og børnene en gensidig respekt og sikre sig at leg ikke tager overhånd. Ligesom du som forældre altså ikke ønsker at hunden ikke leger voldsomt med børnene, er det vigtigt, at børnene ikke får lov til at lege alt for volsomt med den nye hvalp, idet den herved kan få et lidt usikker gemyt. Hvalpen kan nemlig ikke vide hvornår "legen stopper".Det er vigtigt at fortælle dine børn (og også nabobørnene) at hunden ikke må forstyrres når den sover eller hviler sig, ligesom dens kurv er dens egen. Kurven skal stå et rimligt uforstyrret sted, så hvalpen kan være i fred og ro, når den ønsker sig det.